woensdag 13 januari 2010

Basis info over het houden van sluierstaarten.

De sluierstaart.

De wetenschappelijke naam van de sluierstaart is carassius auratus. Sluierstaarten zijn er in verschillende vormen. De meest gehouden soorten zal ik kort beschrijven.

Ryukin heeft een wat hogere bouw en word 30cm met staart.

Leeuwenkop of te wel oranda heeft een verdikte kophuid en word 30cm met staart.

Red cap heeft een verdikte kophuid en is te herkennen aan zijn witte lichaam met rood hoedje en word 30cm met staart.

Telescoopoog is zwart en heeft uitpuilende ogen word 30cm met staart.

Ranchu of te wel buffelrug heeft geen rugvin en een vergrote kop en word 30cm met staart.

Alle sluierstaarten kunnen 15 tot wel 30 jaar oud worden. Sluierstaarten kunnen niet samen met gewone goudvissen worden gehouden. De goudvissen zullen de dikkere sluierstaarten aanzien voor kuitrijpe vrouwtjes en jagen zo de sluier de dood in. Mannetjes krijgen als ze wat groter worden witte pukkeltjes op hun kieuwdeksels en borstvinnen en vrouwtjes niet.

Huisvesting.

Het aquarium.
Sluierstaarten worden erg groot en zijn dus niet geschikt om in een kom of een klein aquarium te houden. In de regel word 50 liter per vis gerekend. Dat wil niet zeggen dat je 1 sluierstaart in een bakje van 50 liter kan houden. Het beste is een 2 meter aquarium maar dat is voor vele mensen niet haalbaar. Een aquarium van 1 meter lang 50cm diep en 50cm hoog kan voldoende zijn . Dat aquarium bevat 250 liter water. Minus de bodembedekking en de inrichting dan houd je 200 liter over. 200 liter gedeeld door 50 is 4 dus er zouden 4 sluiers in kunnen. Toch is het raadzaam er maar 2 of 3 in te houden om het water niet maximaal te belasten. Sluierstaarten kunnen niet in een vijver worden gehouden. In de winter zullen ze doodvriezen.

De techniek.
Ondanks dat er vaak geroepen word dat sluiers koudwatervissen zijn is dit niet helemaal waar. Als ze op kamertemperatuur gehouden worden zijn ze erg inactief. Een verwarming in het aquarium is wel gewenst. Als het water 22/23 graden is zijn ze actief en geniet je dus ook meer van je vissen. Een goed filter is erg belangrijk! Sluierstaarten zijn grote vervuilers. Een binnen of buitenfilter wat 2 keer de inhoud van het aquarium per uur filtert is wel noodzakelijk. Zorg voor voldoende oppervlakte beweging in het water. Zo zorg je voor zuurstof in het water wat je sluiers nodig hebben. Verlichting boven het aquarium is wenselijk voor de groei van de planten en de vissen.

Inrichting.
Voor de bodembedekking kan je kiezen uit zand en fijn afgerond grind van 1/2mm. Zand is het beste daar de sluiers graag grondelen en hun kieuwen met zand spoelen. Met zand heb je wel kans dat je bodem dichtslibt en er rottende plekken komen. Grind is dus daarentegen makkelijker in onderhoud. Sluierstaarten knabbelen graag aan planten dus plaats wat cabomba , waterpest of hoornblad in het aquarium. Dit zullen ze erg op prijs stellen. Zet de planten wel goed vast want ze maken er maar al te graag een rotzooitje van. Veel beplanting langs de achterwand en zijwanden van het aquarium zullen ze fijn vinden. Laat wel genoeg zwemruimte in het midden over. Een stukje hout of wat stenen naar eigen smaak kan natuurlijk altijd. Let er wel op dan er geen ornamenten of stenen met scherpe randjes in het aquarium geplaatst worden. Hier kunnen ze zich lelijk aan verwonden.

Verzorging.

Water.
Elke week dient er water ververst te worden. Als de sluiers nog klein zijn zal 30% per week voldoende zijn. Zijn ze echter al volwassen dan word het 50% per week. Het verversen gaat het makkelijkste met een slang en een emmer. De ene kant van de slang in het aquarium en aan de andere kant zuigen. Het water zal er vanzelf uit lopen. Dit vang je op in een emmer. Met de slang kan je poep en rotte bladeren van de bodem afzuigen. Met name leeuwenkopjes zijn erg gevoelig voor zweefvuil. Dit kruipt in de plooien van de verdikking op de kop en kan zorgen voor lelijke ontstekingen. Het water moet dus altijd kraakhelder zijn. De witte watten van het filter dienen ook regelmatig vervangen te worden. Hoe vaak kan je het beste zelf bepalen. Als ze vies zijn word het dus tijd voor nieuwe. Doe dit nooit tegelijk met een waterverversing. Zo haal je te veel goede bacteriën weg en kunnen er problemen ontstaan.

Voeding.

Sluierstaarten hebben graag een gevarieerde voeding. Voer wat drijft is uit den boze! Doordat ze het voer van het wateroppervlak moeten eten happen ze lucht mee. Dat hoop zich op en door hun bouw krijgen ze dat er niet meer uit. Het gevolg is dat de sluier zal gaan drijven. Voorkom dit dus! Zinkende korrels is het meest gegeven voer. Ze eten echter ook graag algentabletjes, komkommer, courgette, erwtjes, levend voer zoals water vlooien en muggenlarven maar ook diepvries voer lusten ze graag. Ze mogen zoveel eten als dat ze in 3 tot 4 minuten op kunnen. Dan moet alles op zijn en mag er niks meer op de bodem liggen. Dit zal gaan rotten en zorgen voor slechte waterwaardes. Sluierstaarten kan je ook tam maken. Probeer ze maar eens uit de hand te voeren!

Veel voorkomende problemen.

Zoals elk dier kunnen ook vissen ziek worden. Het meest voorkomende probleem bij sluierstaarten is echter de zwemblaas. Door de kweek zijn ze zo misvormd gemaakt. Door die misvorming komt het jammer genoeg vaak voor dat er sluierstaarten zijn waarbij de zwemblaas niet recht in het lichaam zit. Deze sluierstaarten zwemmen scheef of drijven zelfs. In de korrels die men voert zit een stofje wat gas in de darmen veroorzaakt. Er zijn vele sluiers die allergisch voor dit stofje zijn en dus gaan drijven. Om er achter te komen waarom je sluier drijft kan je het best deze volgorde hanteren:
Kook wat erwten een wortel en een aardappel. Haal de schilletjes van de erwtjes en pureer alles. Als het is afgekoeld voer je dit aan je sluier met de hand. Gooi het niet zo in het aquarium want het lost snel op en vervuilt heel erg. Doe dit een ruime week. Als de sluier hierna weer normaal zwemt is hij dus allergisch voor het voer en moet je de voeding met dat product staken. Drijft de sluier hierna nog dan ligt het aan de zwemblaas.
Zwemblaas problemen aanpakken is erg moeilijk en tijd rovend. Er zijn verschillende methoden. De meest bekende is de laagwaterstand. Je neemt een grote emmer of speciekuip en vult die met water dat de vis nog net onder het water ligt. Elke dag verhoog je de waterstand met 1 cm tot de emmer vol is. Zo krijgt de vis een kans om zijn zwemblaas opnieuw te kalibreren. Veel mensen vinden dit zielig voor de vis en dat is het natuurlijk ook maar om de vis te laten drijven is nog erger. Als de vis te lang drijft zal hij vergroeien. Hier een foto van een sluier die 3 jaar in een bouwmarkt heeft gedreven.




De vis is later van zijn zwemblaas probleem afgeholpen maar aan de vergroeiing was helaas niks te doen. Je kan de vis ook een massage geven. Dit is wel erg moeilijk en je moet het wel durven. Je neemt de vis in je hand en legt je duim op het begin van zijn buik. Net achter de kieuw dus. Je drukt heel zachtjes en wrijft met je duim richting de staart. Dit hoef je alleen te doen op de kant waar de sluier mee naar boven drijft. Zo een 5 keer per dag is voldoende. Niet te hard drukken want voor je het weet knijp je wat kapot! Het kan erg lang duren voor je resultaat ziet. Wel 4 weken. De vis zal het niet fijn vinden maar wederom de rest van zijn leven drijven zal hij al helemaal niet fijn vinden. Je kan je sluier uit de hand voeren om hem zo te laten wennen aan je handen. Zo zal de massage wat makkelijker verlopen. Denk er wel aan ringen af te doen en geknipte nagels te hebben zonder haakjes! Als ook deze methode niks uithaalt is de laatste optie een bezoekje aan een gespecialiseerde vissen doktor brengen. Die kan met een naaldje het teveel aan lucht eruit halen. Dit is wel een erg prijzige behandeling. Rond de €100,- maar als je je bedenkt dat je sluierstaart wel 30 jaar oud kan worden is het eigenlijk een luttel bedrag. Het kost je dan maar €3,33 per jaar.
Het komt ook vaak voor dat er vergroeide sluierstaarten zijn. Dit komt voornamelijk door de kweek. Ze hebben een scheve staart en zwemmen torderend of maken loopings terwijl ze zwemmen. Het ziet er misschien leuk uit maar dat is het niet. Ondanks de vergroeiing kan je ze goed houden en zullen ze lang leven.

45 opmerkingen:

  1. mooi info tuin en eendje je weet er zeer veel van ik heb wel baat bij de info ik zal deze pagina in de gaten houden een echte dieren liefhebber.
    ga zo door en nog erg bedankt met de extra info.
    vriendelijke groet vrolijke plato (gavin)
    en spreek je nog wel op de pf chat.
    mensen die dit berichtje lezen zij zecht de waarheid deze info heb je echt moeten lezen als je sluiers hebt,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik vind het zeer handige infomatie
    ik heb dit nooit geweten ik vind het knap dat je mensen de goede pad opbrengt om dat sluiers niet goed worden verzorgd en in een kom moeten lijden ik wil dierentuin en eendje bedanken voor deze handige infomatie op te zetten zodat mensen sluiers zo behandelen ga zo door met de info ik had er zoizo baat bij en zal dit ook goed in mijn hersen knopen.
    Mensen ze heeft gelijk geloof haar nou maar.
    dikke groeten van visliefhebber.
    vrolijke platy (gavin).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi mijn sluierstaartvis drijft sinds 4 dagen op zijn rug en zij. Ademt vrij snel en ligt nu alleen maar op zijn rug op de bodem. Hij zit samen met 2 andere sluierstaartvissen in het aquarium,vind het zo zielig soms denk ik dat ie niet meer leeft. Wil graag proberen wat hierboven staat,maar moet ik hem dan in een aparte bak houden? zoja hoelang? Wil het graag goed doen maar weet niet zo goed hoe... Als iemand me kan helpen graag. Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Stel ik probeer dat ene om mn vis in een emmer te zetten en er iedere dag een beetje water in te doen en hem met de hand te voeren,kan ik hem dan na een week gewoon weer bij mn andere vissen zetten? En als het na een week niet lukt..misschien is hij dan wel ernstig ziek en lijd hij almaar,vind het zo zielig. En is het misschien besmettelijk voor mn andere vissen..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goedemiddag,

    Ik ben in het bezit van twee sluiers en ik moet helaas toegeven dat deze, na het lezen van deze site in een te klein aquarium leven. Het is een juwel 60. Nu heb ik een probleem met één van de sluiers, hij/zij zinkt naar de bodem. Ik denk dus wel dat het een blaas probleem is, terwijl ik wel zinkend voer geef. Hij probeert te zwemmen, kantelt niet, maar het kost hem heel veel moeite. Is hier nog iets aan te doen. Zou de emmer in dit geval ook werken.

    groet Esmee

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hee weet iemant hoe ik mijn sluierstaat groote krijg want ik hed ze al 1 jaar en nu zijn ze nog niet groot en mijn BAK is 80 cm lang en 30 cm hoog 50 cm breed

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi anoniem,

    Wat voor een sluiers heb je en hoe groot waren ze toen je ze gekocht hebt? Hoeveel zijn ze gegroeid. Wat meer informatie over de verzorging is ook welkom. Hoeveel en hoevaak je ververst. Hoeveel wat en hoevaak je ze voert. Ook de temperatuur van je water.

    Als je die vragen hebt beantwoord kan ik je een advies geven.

    M.v.g. Dierentuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hee,,

    Mijn vis is ook een sluierstaartje maar die staat zeg maar altijd op zijn staart is hij nu ziek?? of doen alle sluierstaartjes dat???

    xxAnoniem

    BeantwoordenVerwijderen
  9. hoi hoi,

    dit hoort niet nee. wat er aan de hand is kan ik niet zo 1 2 3 zeggen.hier voor hebben we meer info nodig. antwoord even de vragen die hier boven gesteld staan door dierentuin+ het formaat van je bak.

    mvg eendje

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb een 60l aquarium en heb nu een kleine babysluierstaart (telescoopoog) hij zit er alleen in. Ik zal wat planten gaan kopen, maar nu heb ik nog een vraagje:

    Steek ik er nog eentje bij om hem niet alleen te laten zitten, maar dan heeft hij wel weinig plaats. Of steek ik er nog een visje bij, maar dan heeft hij wel wat plaats. Wat moet ik doen ?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Beste anoniem,

    ik zou er wel 1 bij doen. Het zijn groepsvissen. Bedenk wel dat op den duur de 60cm bak ook voor 1 vis te klein is.

    Kijk anders op marktplaats voor een mooie 2ehands meterbak. Aangezien de vis nog klein is het je tijd genoeg. Er staan er regelmatig op voor 50 euro met alles er op en er aan.

    Succes met een vriendje er bij zoeken en als je nog vragen hebt horen we het graag.

    M.v.g. Dierentuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. hartelijk dank voor deze info zeer blij mee en een hoop geleerd dank daarvoor,,,gr uit haarlem

    BeantwoordenVerwijderen
  13. mijn sluierstaart zit de hele tijd op de grond
    ik heb een kom geen ronde maar zeg maar een platte bodum. als ik hem voer reargeert hij niet gelijk zoals eerst! moet ik me zorgen maken?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Dat klinkt inderdaad niet best. Zit er een filter in de ''kom''?
    Een flinke waterverversing kan voor nu wellicht wat helpen.
    Als je wat meer info kan geven over de groote van de kom de inrichting de grote van de vis etc etc zou fijn zijn.
    Dan kan ik gerichter advies geven.

    Groeten Dierentuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Mijn sluierstaart is sinds gisteren niet meer actief. Probeerde gisteren nog naar de bodem te zwemmen maar dreef de hele tijd omhoog. Nu drijft ze aan de oppervlakte en probeert ze soms te zwemmen maar dat lukt niet goed. Ligt heel zielig tussen de waterplanten. Vinnen zitten tegen het lichaam aan en zien er niet uit zoals dat hoort bij een sluierstaart. Ook ademt ze heel snel. Weet iemand wat dit kan zijn? Want ik vind het echt ontzettend zielig en hoop dat ze beter wordt maar als dat niet snel gebeurd moet ik haar maar uit haar lijden verlossen... (iemand hier ook nog tips voor zodat ze zo min mogelijk pijn heeft?)

    Ik hoop dat ik snel een reactie krijg!

    Bedankt,

    Kebab

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Is het echt zo belangrijk dat ze 50 L aan water hebben? Het lijkt me wat overdreven. Ik heb al meer dan een jaar 2 sluierstaarten in een aquarium van 10L. Ik ben aan het kijken naar eentje van 30 L, maar dat is volgens jullie dus nog steeds te klein? Ik vraag me af waarom, want ze hebben het prima naar hun zin.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. ik had vroeger ook veel problemen met mijn sluiterstaatjes en heb jammer genoeg er ook enkele verloren. maar door de juiste producten in mijn water te doen heb ik al meer dan een jaar geen problemen meer ik was te proper en dat is ook niet goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. hallo ik heb net een aquarium en nu zitten al de vissen aan de top .is dit normaal ook zit er een pompje in maar zodra die aan staat worden de vissen er naartoe gezogen dat klopt toch niet .
    ps;ik heb sluierstaatjes

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Dank je wel voor deze blog,ik vind hem erg hulpzaam.

    groetjes Fee

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik heb al twee jaar sluierstaarten in mijn vijver. Ze hebben de strenge winters goed overleefd en groeien erg hard.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hallo mijn telescoopoogdie zwemt de heletijd naar het oppverlakte de bovenkant van de aquarium dus wat kan er zijn en wat kan ik doen? Vind het zielig lijkt alsof zn staart hem naar boventrekt

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik heb een vraag ik heb niet zo veel verstand van sluierstaart vissen maar ik wil graag weten hoelang het ongeveer duurt dat ze wat groter worden ik heb ze nu 3weken en ik heb ze klein gekocht en mijn kom is 40/50cm hoog en 40cm breedt

    BeantwoordenVerwijderen
  23. hey,
    Ik heb 2 oranda red cap goudvissen opeens begon 1 van hen op de rug te zwemmen en wanneer ik ze geen eten gaf deed die het niet ik heb ze dan ander eten gegeven en nu doet hij het niet meer dus goede info maar ik kan geen ander eten vinden dan tetra wand daarvan zwemt hij op zijn rug weten jullie ander eten voor sluierstaarten.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Op veel sites staat dan toch best verkeerde info over sluierstaarten. Ik heb een Vision 450 en wilde eigenlijk Sarasa's, maar ik ben nu overtuigd dat het een leuk groepje sluierstaartjes gaat worden. Hier kan ik misschien dan over 'n tijdje ook een stelletje waaierhandgarnalen bij doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Ik heb 2 sluierstaarten in een grote ronde kom zitten waar zo'n 40 liter in gaat. In de kom staan 3 verschillende soorten plantjes. Ik heb geen filter maar ververs al het water elke week en maak dan ook de kom schoon met een sponsje. Ik begrijp uit bovenstaande info dat dit niet goed is? Een van de twee vissen wordt steeds dikker, betekend dit dat hij binnenkort kan gaan drijven? Allebei mijn vissen zijn niet echt enthousiast als ik ze voer. Soms komen ze eropaf maar het gebeurt ook wel eens dat ze van het voer wegzwemmen en het gewoon op de bodem laten liggen. Is dit vreemd?

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Hey ik heb een leeuwenkop sluierstaart en ik wou graag weten of het een mannetje is want hij/zij heeft bij het poepgat een soort puntvormig bultje. Verder zit hij/zij (Jade) ook soms achter mijn andere leeuwenkopje aan. Ik heb ook naar de kieuwen gekeken maar kan niks vinden. Ik weet niet hoe oud ze zijn.

    Xx angelique

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Op deze site las ik dat de sluierstaart (zwart met uitpuilende ogen) geen drijvend voedsel mag nemen. De dierenspeciaalzaak waar ik mijn aquarium heb gekocht vertelde mij dat ik zowel zinkend als drijvend voedsel moest geven. Eerst het zinkende voedsel en daarna het drijvende. Mijn sluierstaart eet dus beide soorten voedsel. Sinds een aantal dagen drijft hij echter op zijn rug. Het is echt zielig. Als hij inderdaad lucht heeft binnen gekregen wat kan ik daar aan doen. Ik zal in ieder geval stoppen met het voeren van drijvend voedsel.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Mijn sluierstaart drijft is hij ziek?

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Na een aantal operaties en een flinke tijd er tussenuit te zijn geweest ben ik dan weer online en bereikbaar voor alle vragen over jullie vissen. Excuus dat er geen antwoorden zijn gekomen in de tussentijd. Vanaf nu zal er binnen een dag weer antwoord op alle vragen komen.

    Alle oudere vragen zal ik morgen gaan beantwoorden.

    Nogmaals excuses. Groetjes Dierentuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Hoi Dierentuin/Duts

    Wij zijn bezig met het maken van een redelijke vijver; 85/ 90 cm diep (14m3). De bedoeling is om er Koi's en steuren in te houden. Wat die vissen betreft hebben we ons uitgebreid laten informeren. Omdat onze vijver niet zo diep is, moeten we voor de Koi's verwarming aanschaffen. Is de vijver dan (omdat er verwarming in zit in de winter) ook geschikt om leeuwenkoppen in te houden?

    Gr!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo anoniem,

      Dat hangt wat af van hoe warm het in de winter zal zijn. Mijn ervaring is dat onder de 15 graden ze erg sloom worden. Tevens zijn leeuwenkoppen erg gevoelig. Die ''hersens'' op hun hoofd gaat erg snel van alles tussen zitten. Dus kans op schimmel en infecties.
      Mocht je het willen gaan proberen raad ik je aan om deze zomer te beginnen met twee. Koop dan meteen twee grote. Sluiers zijn niet erg snel. Als een koi een keer een zwieper maakt met zijn staart kan een sluier een behoorlijke knal krijgen ;)
      Kijk wel voor goede kwaliteit leeuwenkoppen dan. De meeste kweek hier vind ik persoonlijk erg slecht. Zijn zwakke vissen die niet veel kunnen hebben.
      Of kijk op marktplaats voor kommetjes sluiers die al groot zijn. Dan help je die aan een beter leven. Dat zijn over het algemeen sterkere vissen aangezien ze het lang volhouden in een kom.
      Nadeel is wel dat ze zwemblaas en zwem problemen kunnen hebben door vergroeide ingewanden.

      Ik hoop zo wat vragen beantwoord te hebben. Mocht je er nog meer hebben stel gerust.

      Groetjes Duts.

      Verwijderen
  31. Bedankt voor de snelle reactie!

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Hallo,

    Sinds een paar dagen draait onze vis zich constant om. we hebben al geprobeerd om de vis in een andere aquarium te en iedere keer een beetje water er bij te doen.
    Maar toen ik deze middag thuis kwam lag hij mijn zijn buik naar omhoog en leek het alsof hij dood was.

    Zijn er soms nog dingen die ik zou kunnen doen om mijn vis te redden. We hebben ze al bijna 2 jaar en het zou jammer zijn moest de vis sterven.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Hallo,

    Heb je wat meer informatie? Zoals wat voor een aquarium, hoe groot, hoeveel vissen, filter, voedsel en hoe en hoevaak waterverversingen.
    Als je dat kan beantwoorden kan ik meedenken en wellicht wat tips en adviezen geven.

    Groetjes Duts.

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Hallo,

    Sinds maart heb ik een aquarium waar eerst vier sluierstaarten in zaten. Het is een aquarium van 25 liter. In de dierenwinkel werden ze verkocht onder het motto: ze passen zich aan naar de grote van de bak ; dus vier vissen kan makkelijk. Na het lezen van dit forum twijfel ik hier aan.
    Na ongeveer 2 maanden heb ik er twee kleine algenetertjes ingezet. Dit ging een paar weken goed, totdat 1 vis ineens gaten in zijn sluier kreeg. De sluier het soort allemaal inkepingen, van het begin van de sluier tot het uiteinde. Ik dacht eerst dat dit aan het water lag wat niet schoon genoeg zou zijn of iets dergelijks, maar door alles te doen zoals hierboven beschreven zou dit toch goed moeten zijn. Ongeveer twee weken nadat de eerste dood was kreeg de tweede kuren, en ook deze ging dood. Een week geleden begon de derde ook. Vreemd genoeg groeide het binnen een paar dagen weer aan tot een mooie sluier zoals daarvoor. Ik dacht dus dat het eventueel met het water te maken had wat nu beter was. Maar nu, van de één op de andere dag is de sluier weer helemaal kapot. Heb werkelijk geen idee wat het probleem is. Misschien zitten de algeneters eraan te vreten maar dat lijkt me sterk, heb het in ieder geval nooit zien gebeuren. En de inkepingen lijken symetrisch, wat eerder op een ziekte zou moeten duiden lijkt mij. Heeft iemand een idee wat het probleem hier kan zijn?

    Bij voorbaat dank,

    JP

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Hallo,

    Het kunnen inderdaad de algeneters zijn. Weet je welke soort het zijn? Dan weet ik hoe groot de kans is dat hun het zijn. Vooral in de nacht gaan hun op zoek naar voedsel. Als een sluier dan lekker ligt te slapen kan een staart een lekker hapje zijn.
    Heb je een filter in het bakje? Zonder kunnen de waardes van het water erg schommelen. Er kunnen nitriet of ammoniak pieken komen die de nodige problemen geven. Je zou eens je water kunnen laten testen. Is gratis en je weet gelijk of en wat er mis is.
    Ook kan het dat 1 sluier een pestkop is en snachts bij een ander loopt te happen.

    Er zijn echt veel mogelijkheden. Je bak is inderdaad wel erg klein. Hoe kleiner de bak hoe moeilijker je de waterwaardes op pijl houd. Mischien op marktplaats eens kijken voor een wat groter aquarium als dat mogelijk is.

    Ik zou beginnen met de waterwaardes laten testen en snachts spieken in je aquarium of anders de algeneters een tijd appart zetten en kijken of het dan op houd.

    Als je nog meer vragen hebt stel gerust.

    Groetjes Duts.

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Hallo,
    Sinds kort heb ik ook 2 sluierstaartjes (mickey & minnie) maar de kleinste onder hun (minnie) had al van dag 1 een zwemblaasprobleem veronderstel ik. Dus heb ik hem in een appart emmer gestopt met weinig water. Wat moet ik doen als hij nog steeds niet beter wordt? Mickey is gezond. Maar als ik mijn aquariumlamp aansteek dan verstopt hij zich in een dobker hoekje. Ik weet niet hoe het komt. Wat kan het probleem zijn? Felle licht ? Ik heb ook een plantje geplaatst omdat ik las dat ze dat graag hadden. Maar dat maakt het water snel vuil dan eerst. Wat kan ik hieraan doen?

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Beste duts,
    ik heb een telescoop vis in een vierkant aquarium nu heb ik een filter die tot 50 liter pompt speciaal...maar mijn vis die gaat er tegenin zwemmen en hij wordt als hij niet beweegt beetje opgezogen...nu is mijn vraag wat moet ik doen...dit is de eerste keer dat ikeen vis heb...en ja ik ben een.dierenvriend wil graag dat hij het naar zijn zin heeft

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Hallo, ik heb sinds 3 jaar een sluierstaart, telescoopoog, en hij was klein en zwart toen ik hem kocht. Nu is ie al flink groot geworden, en inmiddels ook helemaal goudkleur, als een goudvis! Je zag langzaam dat ie eerst een witte buik kreeg, en op den duur begon ie op een koi te lijken, totdat ie helemaal goud werd. Is dit normaal, of heb ik een unieke vis? Grt Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Hallo, ik heb sinds 3 jaar een sluierstaart, telescoopoog, en hij was klein en zwart toen ik hem kocht. Nu is ie al flink groot geworden, en inmiddels ook helemaal goudkleur, als een goudvis! Je zag langzaam dat ie eerst een witte buik kreeg, en op den duur begon ie op een koi te lijken, totdat ie helemaal goud werd. Is dit normaal, of heb ik een unieke vis? Grt Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Hoi ik heb een gewone goudvis en een sluierstaart goudvis maar de sluierstaart ligt de hele tijd op de bodem en zijn staart hangt naar beneden, ik ben naar de dierenwinkel geweest om goudviskorrels te halen maar ze zinken niet, moet ik speciale sluierstaart korrels halen, groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Hoi,
    Ik heb een vraag over een oranda red cap.
    Ze zijn eigenlijk van mijn kinderen maar die zorgde er niet goed genoeg voor volgens mijn ex....
    Ze zou ze doorspoelen of ik mocht ze meenemen. Dat laatste heb ik gedaan inclusief kom á 10 liter.
    De kom stonk letterlijk naar ontlasting, éénmaal thuis meteen de kom schoongemaakt en voirzien van nieuw water.
    Daarna ging ik wat informatie vergaren, tot mijn verbazing bleek ik me schuldig te maken aan dierenmishandeling.
    Na een dag of vijf heb ik een aquarium gekocht van 60 liter incl. passend binnenfilter.
    Veel plantje welke ze totaal kaal vreten. Op de bodem licht rivierzand en deels daaroverheen witte grof marmere steentjes. De red cap had al een vriendje nl. een zwarte sterrenkijker.
    Beide ongeveer incl. Sluier 6,5cm groot.
    Éenmaal per week krijgen ze ingevroren muggenlarf daarnaast droge vlokken welke onderwater word gegeten waarschijnlijk omdat de bak ineens 6 keer zo groot is ontgaat ze het voer aan het oppervlak. Het water uit de filteruitloop slaat als het waren de vlokken naar beneden. Waarna ze het voer oas zien en eten..
    Tot zo ver denk ik een redelijke huisvesting voor ze te hebben.
    Maar wat blijkt de red cap zwemt eet normaal ligt soms recht op de bodem.
    Maar wat het beestje ook doet is langs het glas omhoog te zwemmen, vervolgens weer naar de bodem en vlak biven de bodem draait hij een halve slag zodat zijn meestal rechterzij de bodem raakt....Soms wisselt hij van zij.

    Is dit nu spel, jeuk, of een symptoom van een ziekte.
    Ik zou het jammer vinden na alle moeite het goed te willen doen dat het beestje wat markeert. Daarbij komen ze uit een hele zieke omgeving...

    Bij voorbaat dank,
    PW

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo,

      Wat goed dat ze van de WC zijn gered. Zo te lezen doe je alles goed. Ik denk zelf dat het gedrag is. Ikzelf heb hier ook sluiers die zo een gedrag vertonen. De 1 is wat speelser dan de ander.
      Sluiers hebben elk een ander karakter.

      Let wel dat de 60cm straks ook aan de krappe kant word. Mijn sluiers groeien tot grapefruit maat zonder sluier. Echt een flinke vuist groot worden.

      Nogmaals mijn complimenten voor het redden van de vissen en de goede verzorging die je hun geeft!

      M.v.g. Duts.

      Verwijderen
    2. Dank je wel voor je snelle reactie, ik had ook het idee dat het spelen was. Maar na het lezen van alle voorgaande vragen werd ik wel wat onzeker.
      Ik heb totaal geen ervaring, wel is het mij bedoeling om ze een zo goed mogelijk onderkomen te bieden.
      Zelf heb ik het idee dan mijn binnenfilter erg hard circuleert. Ik zie ook heel veel minuscule lucht belletjes waardoor de stroming goed waarneembaar is.
      Is te veel zuurstof of te hard circuleren nadelig.
      En hoe stel je dat vast?

      Gr.
      PW

      Verwijderen
    3. Als de vissen echt moeite hebben met de stroming dan zie je dat wel. Ze kunnen dan niet op de bodem rusten en ook niet tegen de stroming in komen.
      Zit het filter wel volledig onder water? Hij zou geen lucht mee moeten blazen iig.

      Mvg Duts.

      Verwijderen

Zoeken in deze blog

Volgers